Reseledarutbildning i Alperna

Utbilda dig till reseledare i vinter!

Spendera vintern omgiven av alptoppar samtidigt som du skapar vänner och minnen för livet. Reseledaryrket är fyllt av spännande stunder och arbetsuppgifter som ger dig värdefulla erfarenheter och fina meriter inför framtiden. 

Som reseledare i Alperna har du chansen att arbeta med positiva kollegor i otroligt vacker miljö. Vi på STS Alpresor är stolta över våra reseledare och vår utbildning ger dig bästa möjliga förutsättningar att lyckas i branschen. 

Låter det spännande? Då ska du söka till vinterns reseledarutbildning i Bad Gastein, Österrike. Ta chansen - drömjobbet kan bli ditt!

Information om utbildningen

STS Alpresors reseledarutbildning är anpassad till att skapa god inblick och förståelse för reseledaryrket och kunskap om de krav och förväntningar som ställs på alla medarbetare inom resebranschen. Vi arbetar med kundfokusering och bearbetar servicebegreppet in i minsta detalj.

Som reseledare är du STS Alpresors ansikte utåt och för många gäster är du den enda de möter från oss under sin semester. Den ena dagen är aldrig den andra lik och det krävs ett stort ansvar av dig som reseledare att kunna lösa komplexa problem som kan dyka upp på destinationen.

Utbildningens upplägg och innehåll

Utbildningen pågår under 8 dagar och förutsätter ett mycket aktivt deltagande. Du kommer under veckan att få prova på de flesta av reseledarens arbetsuppgifter, såsom transfer, bussguidning, välkomstmöten, gemensam skidåkning, utflykter och mycket mer. Detta ger dig en bra inblick i vad rollen som reseledare innebär. 

Dessa praktiska moment varvas med teoretisk undervisning i ett högt och lärorikt tempo. Utbildningen är upplagd efter en ”Learning by doing” struktur, vilket innebär många praktiska moment utan tid att läsa på i förväg. Detta för att stimulera en reseledares verkliga utmaningar i så stor utsträckning som möjligt. Utbildningen är intensiv och blandar grupp­arbeten med olika möjligheter för dig att prestera på individuell nivå. 

Alla våra utbildningsledare är erfarna reseledare som under veckan kommer att undervisa och ha enskilda samtal för att följa upp förväntningar och mål.

 Allt detta går vi igenom under utbildningen:

 • Reseledarrollen
 • Resebranchen
 • Gästbemötande
 • Presentationsteknik
 • Transferteknik
 • Försäljning
 • Problemlösning
 • Krishantering

Rekrytering och ansökan

Alla våra reseledare som jobbar i Alperna under både vinter och sommar har gått STS Alpresor reseledarutbildning. Hur många reseledare vi anställer baseras på hur många gäster som reser med oss under säsongen. Alla som genomför vår reseledarutbildning får ett certifikat, vilket har visat sig vara ett värdefullt dokument för framtida jobbansökningar.

För att ansöka till vår reseledarutbildning ser vi att du är mellan 19-35 år, har gymnasiekompetens, talar och skriver svenska flytande, talar engelska obehindrat, att du har tidigare arbetslivserfarenhet samt att du är en god skidåkare. Vi ser även att du har möjlighet att arbeta under kommande säsong. Du skickar in din ansökan genom att fylla i ett formulär där du får svara på en rad frågor om dig själv och dina tidigare erfarenheter. 

Vi vill att du som söker uppfyller följande:

 • Ålder: 19-35 år
 • Gymnasiekompetens
 • Svenska flytande i tal och skrift
 • Engelska obehindrat
 • Tidigare arbetslivserfarenhet
 • God skidåkare
 • Möjlighet till att arbeta kommande säsong

Det är meriterande om du har:

 • Erfarenhet från resebranschen
 • Övriga språkkunskaper och körkort
 • Längre utlandsvistelse sedan tidigare

Vanliga frågor och svar

Nedan finner du vanliga frågor och svar inför vinterns reseledarutbildning. Hittar du inte svaret på din fråga här är du välkommen att kontakta oss genom att mejla till reseledarkurs@alpresor.se.

Om jag har sökt tidigare och blivit antagen behöver jag göra en ny ansökan till vinterns reseledarutbildning?

Ja, det behöver du. Även om du tidigare har blivit antagen så behöver du göra en ny ansökan för att kunna bli antagen till årets utbildning. 

Om jag gått vinterns reseledarutbildning, kan jag då jobba även under sommaren?

Ja, det kan du! Har du gått vinterns reseledarutbildning kan du även jobba under sommaren. Den enda skillnaden är att vi under sommaren kommer att vandrar med gästerna istället för att åka skidor.

Hur genomför jag slutbetalningen och vad händer sedan?

Slutbetalningen förfaller 41 dagar före avresa. Förfallodatum och summa att betala hittar du på sidan två på ditt antagningsbesked. Kom ihåg att ange OCR / referensnummer vid betalning.

På avresedagen tar du dig till din avreseflygplats (Arlanda, Landvetter eller Köpenhamn) på egen hand enligt flygets avgångstid på biljetten. Du kommer att träffa alla andra kursdeltagarna samt dina kursledare på flygplatsen i Salzburg och där börjar äventyret!

Hur många får jobb efter genomförd utbildning?

Vi har ingen jobbgaranti på våra utbildningar. Beroende på hur vårt personalbehov ser ut rekryterar vi de antal reseledare som vi är i behov av inför säsongen. Intyget på genomförd utbildning är giltigt i fem år och kan användas för att söka jobb under kommande vinter- och sommarsäsonger. Efter avslutad utbildning har du även goda chanser att få jobb hos andra researrangörer.

Om jag får jobb som reseledare, hur fungerar det med boende på arbetsorten?

STS Alpresor står för guideboende på destinationen. Mer information om detta får du i samband med en eventuell anställning.

Vad är lönen som reseledare?

Vi har en lönestruktur som är framtagen i enlighet med EU-direktiv och lokala lagar och regler. Anställda som arbetar flera säsonger tilldelas ett säsongstillägg på grundlönen. 

Om man erbjuds ett jobb, hur ser säsongen ut?

Årets vintersäsong sträcker sig från december till april. Som ny reseledare bör du kunna jobba minst 4 veckor. Vart och när under säsongen du börjar arbeta styrs av behov och egen önskan.

Är detta du? - då passar du som reseledare!

 • Lätt att samarbeta med andra
 • Är lyhörd för andra människors behov
 • Bjuder på dig själv och är social
 • Kan hantera stressiga situationer på ett lugnt sätt
 • Älskar att leverera högklassig service
 • Är lojal mot gäster, partners och kollegor

Möt några av våra reseledare

Axel Emanuelsson

Att få jobba som reseledare för STS Alpresor i Bad Gastein är det bästa jag någonsin har gjort. Jag har utvecklats och vuxit på så många olika plan och fått vänner för livet på vägen. Att kombinera skidåkning och jobb på detta sätt är det absolut ultimata.

 

Märta Kruusval 

- Att arbeta som reseledare är världens bästa jobb! Man får resa, träffa folk och vistas i alperna på arbetstid. Arbetet i sig är otroligt utvecklande och jag har lärt mig mer på de senaste 3 månaderna än vad jag gjort på länge. 

 

Rasmus Nilsson

- Det ansvar och uppgifter jag fick som reseledare skulle jag aldrig fått i en annan roll med min ålder och erfarenhet. Att få ha alperna som arbetsplats är inget annan än rena lyxen och tillsammans med gäster och kollegor skapar man minnen för livet.