Dagsprogram - Alpin vandring plus

Arrangemangen/utflykterna som har en *är frivilliga och sker mot tillägg. Du väljer själv vilka aktiviteter du vill delta i. 

Säkerheten går självklart alltid före varför vi kommer att anpassa vandringarna efter de förutsättningar som gäller från dag till dag. Vädret i Alperna skiftar snabbt och ofta och vi kommer att varje morgon, efter att ha studerat väderrapporterna, välja vilken tur vi går. Det är därför viktigt att veta att programmet som ni finner i vandringsbroschyren och på vår hemsida inte alltid kommer att stämma överens med hur vi i verkligheten väljer att gå under veckan.

Nedan följer ett preliminärt vandringsprogram. 

Dag 1 lördag: Ankomst till Val Gardena

Ankomst med flyg till München där STS Alpresors guide möter och följer med i transferbussen ned till Selva di Valgardena (1560 möh). Incheckning och middag

Dag 2 - söndag

Efter vandringsmöte på Hotel Somont tar vi bussen upp till st Giacomo (1 565 möh). Vi börjar med den branta stigningen upp till Pic (2 366 möh) för 360° utsikt över Seceda och Val Gardena. Efter detta tar vi oss ner till Baita Cuca där vi äter lunch (2 048 möh). Efter Lunch passerar vi Gamsblut hütte och vidare ner till Praplan där bussen kommer och hämtar oss för färd tillbaka till Selva.

Dag 3 - måndag

Idag ska gå igenom den mäktiga Sasso Lungo gruppen. Vi åker buss till Monte Pana (1 628). Därifrån går vi på enkla vägar innan vi kommer till foten av Sasso Lungo. Här börjar vi stiga upp till en till av de äldsta hütterna i området, Rifugio Vicenza (2 256 möh) på små stigar längst med bergsväggen. Därifrån börjar vi den branta stigningen till Toni Demetz hütte (2 710 möh) där vi har vår lunch. Härefter börjar nedstigningen genom ett område tätt med murmeldjur. Efter detta fortsätter vi till Passo Sella och tar bussen härifrån. Under dagens vandring tar vi många höjdmetrar men den är något kortare.

Dag 4 - tisdag

Vi tar bussen upp till Passo Gardena (2 134 möh) och börjar vandra mot Cirjoch förbi Jimmys hütte. Efter en brant stigning är vi uppe vid Crespeinajoch (2 528 möh). Vi njuter av en makalös utsikt över Dolomiterna. Därefter börjar stigningen mot sas Ciampach (2 672 möh), detta är inget för de höjdsrädda då stigningen är brant uppför smala leder. Nu börjar den branta nedstigningen mot dagens lunch, Edelweiss hütte (1 836 möh). Härifrån går vi ner till Colfosco varifrån vi fortsätter vidare upp till parkeringen Tridentina, där tar vi bussen tillbaka till Selva.

Dag 5 - onsdag

Den vandringsfria dagen kan man välja mellan att t.ex. på egen hand utforska vackra Val Gardena eller följa med på en utflykt till Lago di Garda (mot tillägg).

Dag 6 - torsdag

Vi tar bussen ned till ortisei och och tar ortisei Furnes liften upp till mittstationen (1 730 möh). Efter liften går vi till Brogleshyttan (2 045 möh) där vi kan ta något att dricka innan vi börjar den korta men branta stigningen upp till Panascharte (Scharte= bergspass) på 2 435 möh. För att komma upp till Seceda krävs en liten klättring med fasta stegjärn monterade i berget. Vi kommer upp i passet och går ner den korta biten till dagens lunchhytt. Vägen tillbaka ned till dalen går i mjuka partier förbi Gamsblutt hüttan och vidare ner genom den fina lärkskogen och fram till Praplan.

Dag 7 - fredag

Vi börjar dagens vandring från Selva och går genom lärkskogen för att sen fortsätta vandringen längs sidan på berget Mont de Stevia. Småningom når vi upp på kalfjället och siktar Steviahütte (2 312 möh) samtidigt som utsikten över den fantastiska bergvärlden brer ut sig 360°. Från Stevia hütte har vi en bit uppåt innan nedstigningen mot mysiga Ciaulonch börjar där lunchen serveras idag. Efter lunch har vi en trevlig lugn väg ner till byn.

Dag 8 lördag: Hemresa

Vi lämnar vandringsparadiset Val Gardena och en oförglömlig vecka i Dolomiterna.