Vandringsguidens bästa tips – Del 1

Äntligen är årets vandringssäsong igång och som alltid leds våra turer av lokala guider som kan Gasteinerdalen på sina fem fingrar. I detta inlägget får du lära känna Erhard som bland annat delar med sig av sitt bästa vandringsminne och tipsar om var du äter den godaste charktallriken i Gasteinerdalen.

 

Berätta lite om dig själv och din bakgrund som vandringsguide

– Jag är född i Dorfgastein som är en grannby till Bad Gastein. Efter att jag hade jobbat runt om i världen som kock och inom turism kom jag tillbaka. Nu äger jag en vinterrestaurang uppe på Bad Gasteins husberg Stubnerkogel. Jag började arbeta som vandringsguide för STS Alpresor 2006. Det är ingen slump att jag jobbar med människor uppe i bergen året om. Jag älskar kärleken till naturen och drivs av den sociala biten och att få träffa nya människor varje dag.

Varför är just Gasteinerdalen så bra för vandring?

– Det finns en stor variation vilket ger dalen en stark vandringsprofil. Här hittar man både gröna alpängar och högalpina glaciärområden. Vi har även ovanligt många bra almar, hyttor och restauranger uppe bland bergen som bevarar och framhäver den Österrikiska matkulturen.

Hur förbereder du dig inför en vandringstur?

– Innan jag ger mig ut kollar jag alltid väderprognosen och ringer runt och förbereder logistiken inför dagen. Sen kollar jag igenom ryggsäcken och upptäcker ofta att barnen har ätit upp alla nötter från dagen innan. Efter lite påfyllning av nötter beger jag mig ut!  ( Läs vår packningsguide här >>)

Vilken är din favoritled i Gasteinerdalen?

– Det bästa med vandringen är att bergen alltid är kvar, men upplevelserna ändrar sig helt från säsong till säsong; till och med vecka efter vecka. Men jag skulle nog säga att vandringen från Kleine Scharte i Schlossalm upp på toppen Türchlwand  är en spektakulär vandring som alla borde uppleva.

Vilka hyttor får man inte missa?

– Det är svårt att välja en för det finns så många bra. På Stubnerkogel skulle jag nog säga Stubneralm, eftersom de har en av dalens bästa bretljausen (charktallrik). Allt är hemmagjort; smöret, ostarna, korvarna och brödet. Om man är på Schlossalm skulle jag rekommendera Hofgasteinerhaus, ett perfekt ställe om man är riktigt hungrig efter en lång vandring. De serverar bland annat en väldigt god Tiroler Gröstl som jag kan rekommendera varmt. (Läs: Topplista över Bad Gasteins mysigaste hyttor >>)

Nämn tre saker man måste ha med sig på vandringsturen?

– Vattenflaska, första-hjälpen kit, och regnkläder! ( Läs vår packningsguide här >>)

Hur bör man träna inför en vandringsresa?

-Två grundelement i vandring är kondition och styrka. När det gäller styrka så bör man fokusera på bål, lår och vader. Det allra bästa är att använda sig av sin egen kroppsvikt när man tränar och att man i  första hand kör lågintensiv och ibland även statisk träning. Tuffare promenader och längdskidåkning är ett ypperligt alternativ om man bor på lite plattare områden.

Vilket är ditt bästa vandringsminne?

– Det var en lite kallare höstdag när den första snön precis hade fallit och jag vandrade upp mot Niedersachsenhaus i Sportgastein. Plötsligt till vänster om mig sprang det förbi en flock med 70-80 gems. En otrolig dag!

 

 

Läs mer om STS Alpresors vandringsresor och boka ditt nästa äventyr här.

Upptäck några av våra andra inlägg här:

Packlista inför sommar-och vandringsresa i Alperna

När din semesterresa väl är inbokad tar den härliga planeringsfasen vid. Men när det kommer till packning är det många som blir stressade och undviker att plocka fram väskan till ett par timmar innan avresa. Oavsett om du hör till den skaran eller har stenkoll på vad som ska packas ner vill vi ge dig en praktisk packningslista som du kan skriva ut och bocka av när det börjar bli dags att packa.

Vandringsguidens bästa tips - Del 2

Här hittar du en intervju med den erfarna vandringsguiden Robert. Han kommer ge dig sina absolut bästa tips när det kommer till vandring, samt prata om hur det är att vandra i Alperna.

7 österrikiska maträtter du inte får missa!

De österrikiska köket står för en varierad matkultur där många rätter har tydliga influenser från landets grannländer. Gemensamt för all mat är att den är otroligt vällagad och serveras i generösa portioner, oavsett om du besöker en liten bergshytta 2000 m ö h eller en stjärnrestaurang. Vi har listat våra sju favoriträtter som du måste testa när du är i Österrike.