Sommarresor till Champoluc

Sommarens nyhet: italienska Champoluc!

Sommarens nyhet är det välkända italienska semesterparadiset Champoluc (1 579 möh) som ligger på solsidan av det imponerande Monte Rosa-massivet. Följ med och upplev magiska vandringar i några av Alpernas vackraste landskap, kombinerat med fantastisk italiensk mat och goda viner. Utöver vandring och god mat, bjuder byn på aktiviteter så som padel och golf. 

  • Unika naturupplevelser
  • Familjär och gemytlig alpby
  • Fantastisk mat- och vinkultur
  • Mysigt feel good-hotell med bästa läge

Champoluc är en liten, mysig alpby med mycket charm och historia. Byn är belägen 1 568 möh i Ayas, som ligger i Valle d’Aosta regionen. Hit reser många, vinter som sommar, för att njuta av den vackra naturen, de storslagna vyerna och den härliga och avslappande atmosfären. Här känner man sig alltid välkommen av den vänliga och gästfria lokalbefolkningen. Gatorna kantas av gamla, välbevarade träbyggnader, gemytliga restauranger och små caféer. Floden Évançon rinner genom byn med kristallblått vatten från glaciären vilket ytterligare förhöjer känslan av ett riktigt litet alp-paradis gömt uppe bland bergen.

Storslagna vyer och fantastisk natur

Champoluc ligger vid Monte Rosa massivet, som sträcker sig ända från Schweiz till Italien. Här finns bergstoppar som når hela 4 600 möh, vilket gör dem till några av de högsta i Europa. Namnet Monte Rosa kommer från att klipporna är rödfärgade och att skymningen ofta får bergen och glaciären att färgas röd. Champoluc är kanske mest känt för sin skidåkning, men under sommaren blir området till ett riktigt vandringsparadis. Här finns det vandringar som passar de flesta, allt från enklare vandringsleder till mer avancerade vandringar för den erfarne. Bergen bjuder på fantastiska vyer och ett rikt djurliv med allt från bergsgetter till örnar, murmeldjur och kaniner. Under sommaren släpper alla bönder från Aostadalen ut sina kor på bete i bergen så bli inte förvånad om ni får sällskap under vandringsturen!

Rik mat- och vinkultur

Här finns en rik mat- och vinkultur och under vistelsen kan man njuta av lokalt producerade specialiteter så som charkuterier, ostar, färsk pasta och pizza. Aostadalen är också känd för sin vinproduktion, och här finns det många autentiska, ofta familjeägda, vingårdar. Vinproducenterna i Aostadalen är stolta över sitt vin vilket är fullt förståeligt, här produceras några av Italiens godaste röda och vita viner. Under veckan provar vi dessa på Hotel Breithorn som har en välfylld vinkällare. Mat, vänner och familj är en stor del av lokalinvånarnas liv och vardag vilket märks, inte minst under sommaren. Tar man en promenad längs med floden genom byn kommer man se hur folk i alla åldrar umgås och överallt finns det små uteserveringar. Den familjära atmosfären får många att resa tillbaka år efter år.

Spännande historia och välbevarade byar

För över 1000 år sedan befolkades Aostadalens övre byar av Walserna, en tysktalande folkstam, som präglade området med deras unika kultur. Denna kultur lever fortfarande vidare i bland annat arkitekturen, folkdräkterna och matkulturen i Champoluc och byarna runtomkring. En av de maträtter som överlevt ända sedan dess är den unika, opastöriserade Fontinaosten, vars tillverkningsprocess och karaktär är unik för den här regionen. Det är på grund av Fontinaosten som bönderna släpper ut sina kor på bete högt upp i bergen varje sommar. De mjölkproducerande korna måste ha betat på hög höjd över havet under ett antal månader varje år för att osten ska bli bra.

Under våra Alpina vandringar besöker vi den historiska byn Mascognaz som byggdes av Walserna. Byn är känd för sin välbevarade karaktär och kallas ofta "byn där tiden stått stilla". Byggnaderna, konstruerade av sten och trä, följer den typiska arkitekturen från perioden och ger en fängslande inblick i regionens historia och arv.

Hotell i Champoluc

Sortera efter

Karta över Champoluc