Utflykt till Mont Blanc

Mont Blanc – unika viner på hög höjd

På gränsen mellan Frankrike och Italien ligger Mont Blanc, Europas högsta berg med en höjd på 4 800 möh. Vid bergets fot finns en lång tradition av att framställa vin av hög kvalité, trots områdets branta bergssluttningar och kalla klimat. Under en heldag får vi lära oss mer om vintillverkningen i området och provsmaka lokala viner.

Vi börjar dagen med att ta oss till Morgex som ligger lite mer än en timme utanför Cervinia. Här berättar vår guide om Mont Blanc och bergets italienska sida, medan gruppen promenerar bland några av de högst belägna vingårdana i Europa.

Vi gör vårt första stopp hos vintillverkaren i Morgex som är känd för att producera unika viner på hög höjd (900 - 1 200 möh). Vinerna produceras uteslutande av den lokala druvan Prié Blanc som har odlats i området i över 2000 år. Här väntar en provning och genomgång av vinerna och gården.

Efter dagens provning är det dags att ta Skyway-liften från Courmayeur, upp till mittstationen Pavillon du Mont Fréty som ligger på 2 200 möh. Vi gör ett stopp för att äta lunch, och här finns flera trevliga restauranger och caféer att välja mellan.

När energinivån är påfylld tar vi liften till toppstationen Punta Helbronner, på hela 3 466 möh. Vyn över bergen och Mont Blanc är något utöver det vanliga och kan beundras från panoramaterrassen med 360-graders utsikt.  Vi avslutar dagen med att åka ner till dalstationen i Courmayeur igen. Här kan man välja om man vill göra ett besök i byn innan hemresan till Cervinia.

Höjdpunkter under dagen:

  • Provsmaka lokala viner på hög höjd
  • Lär dig mer om vintillverkningen
  • Underbara vyer över Mont Blanc

Pris: 1 995 kr/person

Johanna Toftbys utflykt till Mont Blanc

Sommaren 2023 reste Johanna Toftby, en av Sveriges största livsstilsbloggare, till Cervinia med STS Alpresor.  Johanna följde med på vår vinutflykt till Mont Blanc, något hon berättar mer om sin blogg.

Läs mer om utflykten på Johannas blogg »