Utflykt till Barolo, Piemonte

Barolo, Piemonte – God mat och fina viner 

Piemonte som betyder ”landet vid bergets fot” är känt för sin goda mat och inte minst för sina fina viner, som många anser vara landets bästa. Några av de mest kända vinerna från regionen är Barolo och Barbaresco. Under vår heldag besöker vi två välkända vingårdar där vi får en djupdykning i distriktets vintillverkning.

Vi lämnar Cervinia efter frukost och beger oss till familjen Rivettis vingård La Spinetta, som är vackert belägen i Grinzane Cavour. Här provar vi tillsammans med gårdens sommelier mousserande årgångsvin från Contratto, som är Italiens äldsta producent av mousserande viner. Deras vin var det självklara valet för Vatikanstaten och många Europeiska kungahus under början på 1900-talet.

Lagom till lunch anländer vi till den gamla medeltidsstaden Serralunga d’Alba och vingården Sukula. Gården ägs och drivs av en av Finlands mest kända kockar, Jyrki Sukula tillsammans med sin fru Riikka Sukula som även är värdinna under vårt besök. Vi börjar med en aperitif bland vinrankorna innan vi slår oss ner och njuter av Jyrkis fantastiska avsmakningslunch, tillagad på lokala råvaror från regionen. Till maten provar vi gårdens berömda viner som görs på Nebbiolo och Barbera. En oförglömlig upplevelse.

Utflykten till Barolo, Piemonte arrangeras v. 24-29 och v. 32-34.