Öppet köp på alla sommarresor

Gäller på alla våra sommarresor till Alperna.

Öppet köp på alla sommarresor

Gäller på alla sommarresor fram till 31/01.

Öppet köp till:

31 januari

Rik mat- och vinkultur

I Cervinia är maten en stor del av den totala upplevelsen och här kan du njuta av lokala delikatesser och goda italienska viner.

Oavsett om du befinner dig uppe på en bergshytta 3 000 m ö h eller nere i byn kan du räkna med att bli serverad vällagad och närproducerad mat.  Köket i Aostadalen är ganska enkelt men i gengäld oförfalskat och naturligt. Man finner ett visst inflytande från de omkringliggande länderna Frankrike och Schweiz men fokus står såklart på italienska specialiteter.  Förutom pizza, pasta och läcker antipasti hittar du ofta långkok på viltkött, ostfondue och maträtter med kastanjer, honung och rotfukter på menyn. 

Lokala delikatesser

Italien är såklart känt för alla sina goda ostar och Fontinaosten är Aostas stolthet som sedan 1995 är ett ursprungsskyddat varumärke inom EU. Detta innebär att osten endast får produceras i Aostadalen. Fontina framställs uteslutande av opasteuriserad mjölk från en speciell ko-ras som bara finns i Aosta och vars näring under sommaren framförallt består av grönt foder och under resten av året av rent hö. Osten används för att göra ”fonduta” som är en vanlig förrätt. Man blandar då osten med äggula, mjöl och mjölk och den färdiga krämen breds på rostade skivor av vitt eller mörkt bröd. Fonduta Valdostana är en ostfondue baserad på Fontinaost som smaksätts med vit tryffel. 

Andra, för regionen typiska matinslag är rätter gjorda på vilt. En omtyckt Antipasti är Mocetta som är torkad gemsfiol. En annan klassier är ”Capriolo alla Valdostana” som är en mustig hjortgryta gjord på vin, grönsaker och grappa. När det kommer till dessert serveras gärna ”Tegole d’Aosta” som är små snittar gjorda på mandelmassa och ett täcke med choklad. Dessa avnjuts bäst med en god espresso eller den lokala likören Genepi.

I byn finns det flera delikatess- och mataffärer där du kan köpa med dig läckerheter från hela regionen, alltifrån ost och chark till honung och vin. 

Aosta-viner

I Aostadalen har man producerat vin ända sedan romartiden och i området ligger några av Europas högst belägna vinodlingar (1 300 m ö h). De främsta vingårdarna ligger längs den östra stranden av floden Dora Baltea och här erbjuds såväl vinprovningar som guidade rundturer. Kvantiteten vin som görs här varje år är relativt liten, men kvalitén är mycket hög och de mesta konsumeras lokalt.  I Valle d 'Aosta gör man framförallt bärfruktigt friskt vin av den lokala druvan petit rouge och kvalitetsvin av nebbiolo och den gröna schweiziska petite arvine.