• Bussen avgår från hotellet kl. 08.00
  • Guidad tur (1,5 h) och fritid kl. 08.15-12.00
  • Samling Kruttornet (Prasna brana) kl. 12.00
  • Avfärd från Prag kl. 12.15

Guidad tur i Prag (ca 2 timmar)

Under en ca två timmars guidad promenad bekantar vi oss med tjeckisk historia och de mest intressanta byggnaderna i Gamla och Judiska Stan. Vi lär oss om kända personligheter som bidrog till landets kulturella eller vetenskapliga utveckling. Bland annat författarna Franz Kafka, Milan Kundera, astronomerna Tycho Brahe och Johannes Kepler, kompositörerna Antonin Dvorak, Bedrich Smetana och Wolfgang Amadeus Mozart.

Vi startar vår tur vid Kruttornet och Medborgarhuset och får höra om Tjeckien och dess historia. Vi fortsätter vidare förbi den kubistiska pärlan i Prag, Svarta Madonnan och Centraleuropas äldsta universitet – Karlsuniversitet. Vi ser även ständernas teater där operan Don Giovanni hade världspremiär år 1787. Härifrån tar vi oss vidare till Gamla stadens torg med det astronomiska uret och Tynkyrkan, där Tycho Brahe ligger begravd. Från torget fortsätter vi till Judiska Staden Josefov, där vi bl.a. ser den äldsta centraleuropeiska synagogan och den gamla judiska begravningsplatsen. Vi passerar även Pinkas synagoga, tillägnad Holocausts offer, där vi berättar om Judarnas öde under andra världskriget. Turen avslutas vid den berömda Karlsbron som byggdes år 1357 i gotisk stil. Bron är idag dekorerad med 30 barockstatyer.

Sevärdheter i Prag (utgångspunkt Kruttornet)

  • Gamla stadens torg och det astronomiska uret(6 min promendväg)
  • Karlsbron (15 min promenadväg)
  • Pragborgen, Pražský hrad (25 min promenadväg)
  • Gyllene gatan, Zlatá ulička (25 min promenadväg)
  • Josefov (10 min promenadväg)
  • Tynkyrkan (5 min promenadväg)
  • Kruttornet (0 min promenadväg)

Gamla Stadens torg, (Staromestske Nam). Många förknippar Gamla Stadens torg i Prag med Rådhuset och det astronomiska uret intill torget. Uret visar fyra olika tider, mellaneuropeisk tid, gammal tjeckisk tid, babylonisk tid och stjärntid. Varje heltimme öppnas luckorna till uret och ut kommer Kristus och de tolv apostlarna.

Karlsbron, (Karluv Most) är en självklar träffpunkt i Prag. Den leder över floden Moldau och förbinder Gamla staden med Lillsidan och var fram till år 1845 den enda bron över floden. Idag finns totalt 13 broar. Bygget av Karlsbron påbörjades 1357 av Karl IV, sedemera tysk-romersk kejsare, och fungerade som en ersättning till den tidigare Judithbron som rasade sommaren under högvattnet 1342. Här utkämpades också år 1648 strider mellan den svenska armén och gamla stadens befolkning. Den imponerande bron, som med alla sina helgonstatyer är en sevärdhet i sig, anses vara Prags viktigaste turistattraktion.

Pragborgen (Pražský hrad) är ett befäst slott i Prag där kungarna av Böhmen, de tysk-romerska kejsarna och Tjeckoslovakiens och Tjeckiens presidenter har och har haft sitt residens. Slottets historia sträcker sig tillbaka till cirka 870 då högplatån befästes av furst Bořivoj I. I dag är slottet en av de främsta turistattraktionerna i Prag, och kan uppvisa byggnader i nästan alla stilarter från det förra årtusendet. Huvudingången finns på västsidan vid slottsplatsen (Hradčanské náměstí) och leder in till första borggården. Denna efterföljs av de andra och tredje borggårdarna. I andra borggården finns borggalleriet, med bland annat resterna av Rudolf II:s konstsamling.

Gyllene Gatan (Zlatá ulička)

Inne på slottsområdet ligger Gyllene gatan med småhus intill borgmurens insida. Dessa byggdes ursprungligen av borgens gevärsskyttar och nyttjades senare av diverse hantverkare med flera, däribland alkemister – därav gatans namn.

Josefov

Det judiska Prag heter Josefov och är en liten gammal stadsdel, alldeles norr om Gamla stadens torg. Prag var fram till andra världskriget en av världens ledande judiska städer och Josefov är ett imponerande monument över den tiden. På 1500-talet skapades här ett judiskt getto, efter att Kejsar Josef II gett judarna frihet att utöva sin religion där. Efter revolutionen år 1848 fick judarna tillstånd att sprida sig över staden och ghettot blev då istället ett fattigkvarter. Flertalet gamla hus revs runt sekelskiftet och ersattes av jugendhus som idag ger stadsdelen en särskild karaktär. En känd Pragbo med judisk härkomst var författaren Franz Kafka (1883-1924).

Tynkyrkan, ”Chram Matky Bozi Pred Tynem”

Den imponerande gotiska kyrkan började byggas år 1365 och stod klar år 1511. De två tornen är 80 m höga och kyrkan är idag bara öppen under mässor och konserter. Här ligger Tycho Brahe begravd.

Kruttornet – Prasna Brana

När Kruttornet byggdes år 1475 under Vladislav II i närheten av det ursprungliga kungliga slottet, kallades det för det Nya Tornet. Tornet var på den tiden en av tretton inkörsportar till Prag. Sitt nuvarande namn fick Kruttornet på 1700-talet då det användes som krutlager. Kruttornet skadades svårt av preussarna under ockupationen år 1757 och återställdes inte till sitt ursprungliga skick förrän år 1876.

Guide i Prag

Jana är vår svensktalande guide som håller i en guidad promenad i Prag.

 

Karlsbron

Karlsbron är en imponerande bro, som med alla sina helgonstatyer anses vara Prags viktigaste turistattraktion.