Den berömda barockstaden Dresden som bombades näst intill ruiner under andra världskrigets slutfas. Idag är Sachsens huvudstad vid floden Elbe så gott som återuppbyggd till sin forna glans i symbios med modern arkitektur. Här bjuds besökaren på arkitektonisk storslagenhet, konstskatter, museer och ett världsberömt musikaliskt utbud.

  • Avresa från Berlin kl. 08.00
  • Ankomst till Dresden kl. 11.00
  • Avfärd från Dresden kl. 13.00

Sevärdheter i Dresden (utgångspunkt Zwingerpalatset)

  • Frauenkirche och Neumarkt (8 min promenadväg)
  • Fürstenzug (6 min promenadväg)
  • Residenzschloss (3 min promenadväg)
  • Semperoper (2 min promenadväg)
  • Zwingerpalatset (0 min promenadväg)

Frauenkirche och Neumarkt

Frauenkirche uppfördes mellan år 1726 och 1743 efter ritningar av arkitekten George Bähr. Kyrkan är en av de största och viktigaste lutherska kyrkorna i Tyskland och totalförstördes i samband med de allierades bombningar av Dresden i februari år 1945. Medan andra historiska byggnader återuppbyggdes under de närmsta decennierna, beslutades att kyrkan skulle stå kvar som en ruin för att påminna om hur staden såg ut efter bombningen. På 1990-talet, efter att Tyskland hade enats, höjdes dock röster för att återuppbygga även Frauenkirche. Byggnadsarbetena inleddes 1994, fyra år efter Tysklands enande. Återuppbyggnaden kostade 1,4 miljarder kronor och finansierades till största delen av donationer. Frauenkirche kunde slutligen återinvigas den 30 oktober 2005.

Neumarkt är Dresdens mest centrala och kulturellt sett viktigaste område. Torget förstördes nästan helt under bombningen av Dresden år 1945. Efter att Dresden kom under sovjetiskt ockupation, vilket senare kom att bli Östtyskland, återbyggdes Neumarkt i socialistisk realism med endast ett fåtal historiska byggnader. Dock lämnades stora områden oanvända. Efter östblockets fall och Tysklands återförening beslutades att området skulle återuppbyggas så som det såg ut innan andra världskriget.

Fürstenzug

Fürstenzug är en lång tavla på den yttre vallen av stallet vid Residenzschloss Dresden och föreställer ett långt ryttartåg av Dresdens härskare genom historien. Tavlan målades ursprungligen mellan år 1871 0ch 1876 I firandet av den 800 år långa Wettiniska dynastin. Mellan år 1904 och 1907 gjordes målningen vattentät genom att ersättas med ca 23 000 små porslinbitar. Tavlan är 102 meter lång och därmed känd som världens största konstverk av porslin.

Residenzschloss Dresden som är ett renässansslott i Dresdens innerstad var tidigare residens för Sachsens kurfurstar (1547–1806) och Sachsens kungar (1806–1918). Idag finns här fem olika museer. I samband med bombningen av Dresden brann stora delar av slottet ner. Under 1980-talet inleddes arbetet med att återskapa slottet.

Semperoperan

På baksidan av Zwingerpalatset på Theaterplatz ligger stadsoperan Semperoperan som är ritad av den tyska arkitekten Gottfried Semper på 1800-talet. På platsen framför operan står en staty av kung Johann, kurfurste av Sachsen. Under åren har Semperoperan råkat ut för mycket förstörelse och operan återinvigdes senast 1985. Semperoperan har över 1300 sittplatser och står värd för konserter, teatrar och operor.

Zwingerpalatset

Dresdens mest berömda byggnad är ett av den tyska barockkonstens främsta verk. Slottet byggdes i början av 1700-talet (av arkitekten Zwinger) och har fyra flyglar och långa paviljonger. Det är byggt som en festanläggning till August den Starke och på den rymliga borggården utspelade sig tornerspel, festivaler och fyrverkerier. Idag rymmer paviljongerna olika utställningar med bland annat tavlor och porslin. 

Storslagen arkitektur

Dresden bombades näst intill ruiner under andra världskrigets men idag är huvudstad så gott som återuppbyggd och bjuder på fantastiskt vacker arkitektur.