Dagsprogram och resedetaljer

Dag 1 torsdag. Malmö - Berlin

Vi startar tidigt torsdag morgon från Radisson Blu i Malmö. Vi börjar med att åka över Öresundsbron och vidare genom Danmark. Sedan tar vi snabbfärjan mellan Gedser och Rostock. Tidig eftermiddag når vi världsstaden Berlin och en intressant sightseeing med vår svensktalande guide Eva. Vi åker på berömda Kurfürstendamm, besöker Brandenburger Tor, det nybyggda Regeringskvarteret med Riksdagshuset och den berömda glaskupolen, Checkpoint Charlie och Unter den Linden. Vi bor på fyrstjärniga Hotel Berlin Brandenburg. Middag med dryck ingår i priset. (Ca 35 mil.)

Dag 2 fredag. Berlin - Dresden - Prag

Efter frukosten fortsätter vår resa till barockstaden Dresden, en av Europas historiskt mest intressanta städer, där vi gör lunchstopp. Framåt eftermiddagen är vi framme i den gyllene staden Prag (världskulturarv, www.unesco.org) och fyrstjärniga Aqua Palace Hotel. På kvällen beger vi oss till Restaurang Plzenska och äter en tjeckisk meny. Middag, underhållning och dryck ingår i priset. (Ca 40 mil.)

Dag 3 lördag. Prag - Bad Gastein

På förmiddagen får vi en guidad promenad i Prag med vår svensktalande guide ­Jana. Vi besöker ”Gamla Stan”, med det vackra rådhustorget och Vaclav­platsen, där dramatiska scener utspelades under ”Sammetsrevolutionen” 1989. Från den berömda Karlsbron har vi en fantastisk vy upp mot S:t Vituskatedralen. Efter lunch åker vi mot de österrikiska Alperna och den vackra Gasteinerdalen. Vid ankomst serveras välkomstbuffé på Hotel Salzburger Hof. Vi bor i Bad Gastein 7 nätter och bokar du före 31/3 2020 så ingår de utsökta middagarna, värde 3 300 kr. (Ca 45 mil.)

Dag 4 söndag. Bad Gastein

Vi njuter av den goda frukostbuffén. På förmiddagen gör vi en guidad historisk rundvandring i Bad Gastein alt sol och bad på hotellet. På eftermiddagen rekommenderar vi en promenad till alphütten Bellevue Alm, där man kan dricka något svalkande på solterrassen. På kvällen middag och underhållning på hotellet.

Dag 5 måndag. Utflykt till Salzburg

(Mot tillägg) Idag arrangerar vi en heldagsutflykt till en av Europas kulturpärlor; Salzburg, världsarv, www.unesco.org

Salzburg är Mozarts hemstad och en av Europas verkliga barockpärlor (kallas Nordens Rom), belägen drygt en timmes buss­färd från Bad Gastein. Salzburg upp­fördes under tidig medeltid och ligger vackert vilande vid foten av Europas största medel­tida fästning, Hohensalzburg. Vår guidade tur går genom gamla stans slingrande gränder, längs ”Get­rei­degasse” och Mozarts födelsehus. Tid finns också för ett mysigt cafébesök med Apfelstrudel. 

Dag 6 tisdag. Utflykt till Grossglockner

(Heldagsutflykt, mot tillägg) Efter morgondopp i poolen och stor frukostbuffé gör vi en dagsutflykt med buss till den mest spektakulära av alla alpvägar i Europa, Grossglockner Hochalpenstrasse. På kvällen arr­angerar vi vinprovning (mot tillägg).

Den berömda turen till Grossglockner (3 798 m ö h) går genom hjärtat av nationalparken Hohe Tauern. Via den slingrande ”Grossglockner Hochalpen­strasse” får vi en underbar naturupplevelse och ett storslaget panorama över mäktiga berg och glaciärer. Utsikten från Franz Josef Höhe, där vi gör vårt lunchuppehåll, är bedårande. På vår färd tillbaka till Bad Gastein stannar vi till i vad som sägs vara Österrikes vackraste by, Heiligenblut i Kärnten. 

Dag 7 onsdag. Utflykt till Venedig

(Heldagsutflykt, mot tillägg) En av veckans höjdpunkter  ­Venedig. Tidig avfärd till Venedig, en av världens främsta sevärdheter (världsarv, www.unesco.org).

Vi besöker St Marcusplatsen, Dogepalatset, Suckarnas bro och Rialtobron. Tid finns för gondolfärd, besök på Peggy Guggenheim Collection (konstmuseum), Basilica di Santa Maria della Salute, och shopping med mysig pastalunch. Återkomst till hotellet för sen kvällssupé i Ritz Restaurang. 

Dag 8 torsdag. Utflykt till Örnnästet

(Halvdagsutflykt, mot tillägg) Endast en halvtimme med tåg från Bad Gastein ligger ”Örnnästet”, eller Hohen Werfen som borgen egentligen heter. Under vår guidning får vi bl a skåda imponerande rov­fågeluppvisningar (falkoneringar)

Efter morgondopp och frukostbuffé kan du följa med på en halvdagsutflykt till Hohen Werfen; ”Örnnästet” – känd från filmen med Richard Burton och Clint Eastwood. Alternativt följa med på promenaden Höhenweg till Bad Hofgastein. Sen lunch på värdshuset (mot tillägg) och återfärd med häst och vagn. På kvällen Österrikisk afton.

Dag 9 fredag. Utflykt till Salzkammergut

(Mot tillägg) Dagsutflykt till Salzkammergut, ett av Österrikes vackraste landskap (världsarv). På kvällen avslutningsmiddag med dans.

På förmiddagen besöker vi den kejserliga sommarorten Bad Ischl. Därefter fortsätter färden genom Österrikes vackraste landskap och vi besöker det skönt belägna St Gilgen. Härifrån gör vi en båttur över den turkosblå Wolfgangsee till kända St Wolfgang med det berömda värdshuset ”Vita Hästen”. Efter en kaffepaus ­hinner vi med shopping i de små gränderna innan vi tar bussen tillbaka till Bad Gastein. 

Dag 10 lördag. Bad Gastein - Göttingen

Vi åker norrut genom det sköna sydtyska landskapet och äter lunch nära München. På kvällen når vi den gamla universitetsstaden Göttingen där vi övernattar på Hotel Freizeit In. (Ca 70 mil.) På kvällen äter vi en god middag på hotellet (middag och en måltidsdryck ingår). Under hemresan från Göttingen kommer du inte ha tillgång till din resväska, så lägg allt du behöver ha tillgång till i handbagaget.

Dag 11 söndag. Göttingen – Sverige.

Hemresan går via Hannover och Hamburg till Puttgarden där vi åker färja till Rødby. Därefter har vi två timmars resa till Malmö via ­Öresundsbron. Ankomst till övriga påstigningsorter under eftermiddag och kväll.

Läs mer om bussresan: