Min vandringsresa till Cervinia

 

Cervinia är ett helt unikt resmål på sommaren. Här möts de charmiga och pittoreska Italien som jag känner det med Alpernas fasansfullt mäktiga natur. Det är kort och gott ett äventyr. Men inte bara ett äventyr i den klassiska bemärkelsen med natur framför. Utan ett äventyr för livsnjutare och gourmander, vinälskare och yogaiter. Här trivs alla, oavsett nivå och tidigare erfarenhet av det goda livet.

Cervinia ligger längst in i Valle di Aosta och är Italiens högst belägna Alpby (2 050 möh) med ståtliga Matterhorn som riktmärke. På vintern är det en välkänd klassiker och ett enormt skidsystem med snö- och solsäkerhet som främsta attribut. Sommaren däremot är något mer outforskad bland turister. Känns som jag har hittat en bortglömd juvel. I byn är stämningen tillbakalutad och tempot likaså, jag känner mig som hemma. Längs huvudgatan byter mysiga vinbarer och lummiga restauranger av varandra i solskenet. Jag beställer en espresso och slänger i mig den lika fort på stående fot. Det är så man gör här.

åt oss börja från början. Valen var många hos STS Alpresor, men vilken resa skulle jag välja. Vandra. Cykla. Yoga. Åka skidor? Vänta nu. Åka skidor? Jag gör en grundlig research och kommer fram till att jag vill göra deras populäraste restyp, Alpin vandring. Jag flyger med deras charter direkt till Turin där jag möts av veckans guider i gult. Transfer och touchdown på Hotel Marmore.

Efter min espresso rör jag mig vidare uppför huvudgatan med solen i ryggen. Temperaturen är perfekt, mellan tummen och pekfingret cirka 20 grader och vart jag än vänder mig ser jag det ena berget högre än det andra. Otroligt! Vem har skapat något så vackert?

Innan vi ger oss ut på veckans första vandring går vi tillsammans med vår guide igenom dagen. Vi har ett mål, Lago Bleu. De första stegen ut i naturen känns trevande, är jag i god nog form? Men bara efter ett par minuter försvinner den tanken och istället tar naturen över. Jag småpratar med närmaste granne, en hurtig gubbe från Sölvesborg som är gammal tandläkare visar det sig. Guiden stannar och pekar på Monte Cervinio, även kallad Matterhorn. Det är fantastiskt. Helt knäpptyst. Bara vi längs den ringliga stigen. Vilken utsikt. Här vill jag stanna!

 

Lunch äter vi på en vackert belägen bergshytta mitt ute i ingenstans. Det är bara vi och familjen som äger den där. Vi serveras en lokal delikatess som jag tyvärr glömt namnet på… Något jag däremot inte glömmer är att utsikten är sanslös. För att inte tala om den iskalla ölen jag i godan ro drar i mig. Gruppen som jag vandrar med som senare ska bli som en liten familj är lika upprymda av stunden som jag är. Guiden berättar om dalens historia, kultur och dess gamla seder. Hon pekar ut ett par berg, namnger dem och berättar att en del av dem är över 4 000 meter höga. Jag känner mig bra liten nu och beställer in en öl till.

Sista krönet ropar guiden bakåt. Och där står vi, hänförda av vad vi ser. Lago Bleu, den blåa sjön! Det är magiskt, så kristallklar och BLÅ har jag aldrig sett en sjö tidigare. Vi jublar lite fånigt svenskt och inser att det inte är sista krönet för resan… och tur är det, jag vill aldrig att krönen ska ta slut!

Jag tänker givetvis inte ge er hela resan. Alla vandringar. Alla äventyr. Alla trevliga människor jag lärt känna. Det finns varken tid eller värdeord till det… Det är något man måste göra själv, vara i det, uppleva och upptäcka. Det är en bucketlist must! Däremot ska jag sammanfatta kort vad man mer kan göra i Cervinia och vad STS Alpresor erbjuder i deras sortiment.

Resorna går att boka som hela koncept eller inte. Jag däremot bokade deras populäraste vandringsprogram, Alpin vandring med allt som ingår. Direktflyg t/r, hotell, frukost och middag, 5 dagars guidad vandring med lunch och en ledig dag. Under den dagen kan man välja på en massa roliga aktiviteter och utflykter i STS Alpresors regi. Du kan bland annat spela golf på Italiens högst belägna golfbana, åka skidor på den majestätiska glaciären Plateu Rosa nästan 4 000 m ö h. eller åka till Venedig över dagen. Något jag kan rekommendera starkt är att följa med på vinprovning, för vad är vinets hemland utan en vinprovning?

 

 

Om du nu inte vill vandra en hel vecka erbjuder STS Alpresor en rad olika temaresor som kombinerar vandring med en andra spännande aktiviteter. Yoga, cykla e-mountabike, spela golf eller åk skidor. Läs mer om hela deras sortiment här.

 

Upptäck några av våra andra inlägg här:

Packa ryggsäcken rätt inför vandringsturen

Undrar du hur du ska packa din ryggsäck inför en vandringsresa med oss på STS Alpresor? Vi har sammanställt den ultimata packlistan som kommer ge dig de bästa förutsättningarna för en fantastisk vandring!

3 måsten under din sommarresa i Cervinia

Cervinia, vart ska vi börja? Beläget i norra Italien, närmare bestämt i Aostadalen finner du denna ”klackarna i taket” by – både under sommar och vinterhalvåret. Sommaren i pittoreska Cervinia är något alldeles speciellt och en ort för renodlade livsnjutare. Med sin unika natur, fantastiska mat, storslagna vandringar och dess närhet till italienska kulturstäder erbjuder denna italienska pärla allt och lite till.

Vandringsguidens bästa tips - Del 1

Äntligen är årets vandringssäsong igång och som alltid leds våra turer av lokala guider som kan Gasteinerdalen på sina fem fingrar. I detta inlägget får du lära känna Erhard som bland annat delar med sig av sitt bästa vandringsminne och tipsar om var du äter den godaste charktallriken i Gasteinerdalen.