Världens längsta nyhet i Cervinia och Zermatt – men fort går det!

 

Öppet köp på alla skidresor

Gäller på alla våra veckoskidresor till Alperna fram till 31 augusti

Öppet köp på alla skidresor

Gäller på alla våra veckoskidresor till Alperna fram till 31 augusti

Öppet köp till:

31 augusti

I fredags stod det klart att ett av Alpernas mest ikoniska berg kommer bli kuliss för en sprillans ny störtloppsbacke. Inte nog med att den kommer vara världens längsta, den kommer även vara unik i avseendet att den är gränsöverskridande med start i schweiziska Zermatt och målgång i italienska Cervinia.

 

Pistkarta för nya störtloppsbacken

Monsterbacken kommer sannerligen ge världscupens störtloppsåkare en rejäl bensträckare. Från starten på 3 899 meters höjd i Schweiz vid toppliften Gobba di Rollin går banan över tre fjärdedelar glaciär mot målgången i Cervinia vid sjön Cime Bianche på 2 816 meter. Då har drygt tusen fallhöjdsmeter och nära 5 kilometer skidåkning avverkats. När världscupspremiären i världens längsta störtloppsbacke ska gå av stapeln är ännu inte helt klart, men enligt Internationella skidförbundet (FIS) är vintern 2023 nära till hands.

 

Det är ingen nyhet att det finns stor och helt fantastisk skidåkning i de två sammankopplade skidgiganterna Cervinia och Zermatt. Tillsammans erbjuder de bland annat glaciärskidåkning på nästan 4 000 m.ö.h, 64 liftar och hela 350 kilometer pistskidåkning i alla möjliga kulörer. De båda orterna har satsat rejält på att göra sammankopplingen mellan systemen både snabbare men även smidigare de senaste åren. Redan 2018 stod världens högsta lift klar, S3, som sträcker sig från Trockner Steg (2 939 m.ö.h) upp till glaciärparadiset Klein Matterhorn (3 883 m.ö.h). Nästa projekt är liftbygget av ytterligare en gondollift mellan Testa Grigia (3480 m.ö.h) och Klein Matterhorn.

Läs mer om Cervinia och Zermatt »

Upptäck några av våra andra inlägg här:

Italiens största skidorter

Det är något speciellt med de italienska Alperna. Solen skiner lite starkare och lite längre, pisterna är något bättre preparerade och maten är något mycket godare. Det lunkas fram i Italien, La Dolce Vita är ett klassiskt uttryck, och det stämmer verkligen. Här stressar folk inte i onödan, fokus ligger främst på mjuka carvingsvängar och långa luncher i solen. Val Gardena och Canazei är två orter som har allt en skidsemester bör innehålla, en liten hint, de båda orterna ingår i världens största skidsystem…

Längdskidåkning i Alperna - Längdveckan är tillbaka!

 För tolfte året i rad arrangeras vår populära temavecka – Längdveckan. En mycket uppskattad vecka av nybörjare så väl som erfarna längdåkare där du tillsammans med välkända coacher får möjlighet att träna och utvecklas i en fantastisk Alpmiljö.

Packlista inför skidresan

 Visst är det trist att börja skidsemestern med att köpa utrustning man glömt packa ned? Men misströsta inte, vi har sammanställt en packlista åt dig att utgå ifrån...