Chamonix

1035 – 3842 m ö h

Skidåkning i Chamonix

Chamonix erbjuder allt ifrån avancerad offpiståkning till snälla barnområden med vänliga skidlärare. Fyra skidsystem väntar på dig i Chamonixdalen. Det mest kända är Les Grands Montets, ett av världens bästa skidberg. Från toppstationen på 3275 meter över havet finns obegränsat med bra åkning på nordsidan.

Pisterna är mer svarta och röda än blå. Fallhöjden ned till Argentière är mer än 2 000 meter i ett och samma åk. Den snabba 15-personersgondolen upp till Bochard håller nere köandet. Här finns också den ryktbara puckelpisten La Herse med 600 meter hög fallhöjd, och ett oändligt antal pucklar. På bergets västsida ligger den berömda offpist-rutten Pas de Chèvre.

Brévent-systemet bjuder på den bästa blandade åkningen. På gångavstånd från Chamonix tar du dig med den fina äggliften till allt från avancerad åkning till trevliga barnbackar. Brévent har pister i olika svårighetsgrader och alla ligger på sydsluttningen med sol från tidig morgon till sen eftermiddag. System är sammanbyggt med La Flégère där åkningen är varierad med både puckelpister, vanliga backar och sköna röda pister lämpade för cruising och snowboard. Missa inte heller den svarta Floriapisten längst bort i systemet.

Le Tour som är beläget längst in i Chamonixdalen har långa blå och röda pister på solsidan. Härifrån kommer man åka ända ned till Vallorcine, nära den schweiziska gränsen.

Världsberömd offpiståkning
De imponerande bergen och glaciärerna erbjuder ändlösa möjligheter till offpiståkning. Varje vecka anordnar vi på STS Alpresor tillsammans med våra bergsguider den berömda turen Vallée Blanche. Vi utgår från Aiguille du Midi, 3842 meter över havet och ger oss iväg på en 24 kilometer lång totalupplevelse. Fallhöjden är 2 807 meter. Tusentals resenärer har genom åren åkt den 24 kilometer långa turen. En oförglömlig erfarenhet i ett svindlande vackert glaciärlandskap. Även medelgoda åkare, utan större offpistvana klarar denna heldagstur. Priset för själva turen är ungefär 80 euro, du behöver också ha det utökade liftkortet ”Mont Blanc Unlimited”.

Punta Hellbrunner är ett offpistäventyr för mer avancerade åkare. Här ingår två av de största åken man kan göra i Chamonix. Först kör vi uppvärmning i delar av Vallée Blanche, därefter går vi uppför berget i cirka en timme för att nå starten på ett magnifikt åk ner på Toulaglaciären. Ett minne för livet. Priset är runt 80 euro. Det är dock viktigt att inse att offpiståkning inte är riskfritt. För att kunna erbjuda en säkrare åkning samarbetar vi med tre av de mest rutinerade bergsguiderna i området. Pelle, Matthieu och Gilles bor alla i Chamonix och är utbildade på den välrenommerade E.N.S.A-skolan. De har kört offpistturer för STS Alpresor i Chamonix sedan 1978.

Nya liftar och skidparker föregående vinter
En stor förändring denna vinter är att sittliften som vanligtvis tar dig till Plan Joran byts ut mot gondoler. Det innebär att det blir bekvämligare och snabbare att ta sig dit då varje gondol har tio säten.I Grand Montets snöpark kommer det att finnas skicross med möjligheter till att filma och ladda ner din skidprestation.En permanent slalomskola med möjlighet för tidtagning och filmning kommer även att vara tillgängligt vid le Brévent i Planpraz denna vinter.

Chamonix består av flera skidsystem. Här kan du hitta pistkartor för alla systemen: