Topplista: De bästa tipsen för att ta bättre foton i skidbacken

Få bilder blir så vackra som en bra bild på ett fjäll, en skidåkare “in action” eller på en uteservering med magisk utsikt. Men hur tar man Alpernas bästa bilder? Detta har vi på STS Alpresor studerat, och tagit fram våra bästa tips för att kunna göra vänner och familj gröna av avund när de ser semesterbilderna från Alperna. 

 

1. Använd vädret till din fördel

Alperna bjuder ofta på fantastiskt väder, och detta resulterar ofta i magiska foton. Det är dock viktigt att veta att solen inte alltid är ens bästa vän. Det starka solljuset i kombination med den skinande vita snön gör att fotografierna lätt blir överexponerade, vilket kan ta en bild från fantastisk till dyster och oanvändbar. Detta gör det viktigt att du är väl förberedd och lägger tid på att justera inställningar, position och tid på dagen du tar din bild för att få den perfekta bilden. 

Men då ställer man sig frågan, vad händer ifall det är grått och mulet ute? Detta behöver faktiskt inte vara något negativt, utan du tar då istället tillfället att ge dig ut i skogen. Träd absorberar ljus väldigt bra under gråa dagar och gör att snön kontrasterar mycket bra, vilket ger ett förvånansvärt bra resultat. 

 

2. Planera fotot på din skidåkare

En bild på en skidåkare i Alperna blir precis så bra som du vill att den ska bli, och genom att planera bilden i förhand kommer du ta dina foton till nästa nivå. Se till att välja ut en location för bilden som är tillräckligt snygg för att vara ett foto i sig. En mäktig backe, en skog eller ett offpiststråk kommer göra en markant skillnad. Ett annat trick är att lämna en del yta framför skidåkaren i bilden. Detta kommer göra att man som beundrare av fotot kan föreställa sig hur det såg ut när hen susade ner för backen, vilket ger bilden mycket mer liv. Den tredje detaljen man kan koordinera med sin skidåkare är att hen gör en rörelse i bilden. Exempel på dessa rörelser kan vara ett hopp, en tvär sväng etc. Även detta kommer ge mycket mer liv i fotot än om man bara hade fotat någon som åkte vanlig utförsåkning i en vanlig backe.

3. Den ultimata selfien:

Få saker är så bra som en riktigt bra gruppselfie/gruppbild på Alpernas vackra bergstoppar, och för att åstadkomma detta krävs planering. När det kommer till kläder rekommenderar vi varmt att ni har färgglada jackor, byxor etc som ger en stark kontrast till snön och får er att stå ut ordentligt i bilden. Sedan är en snygg bakgrund nästan en självklarhet, men man ska inte heller underskatta aspekter såsom solljus. Den bästa exponeringen uppnås genom att solen antingen lyser antingen direkt på personens ansikte, eller från sidan. Det går att jobba med motljus, men då är det viktigt att du använder blixt för att ansiktena inte ska bli för mörka. 

 

Upptäck några av våra andra inlägg här:

Packlista inför skidresan

 Visst är det trist att börja skidsemestern med att köpa utrustning man glömt packa ned? Men misströsta inte, vi har sammanställt en packlista åt dig att utgå ifrån...

Topplista: Alpernas 5 bästa afterski!

Vi har dammsugit varje alptopp, snokat runt i varenda liten pittoresk by och frågat ut våra mest erfarna guider. Här är äntligen resultatet – vår egen afterski-topplista!

 

7 österrikiska maträtter du inte får missa!

De österrikiska köket står för en varierad matkultur där många rätter har tydliga influenser från landets grannländer. Gemensamt för all mat är att den är otroligt vällagad och serveras i generösa portioner, oavsett om du besöker en liten bergshytta 2000 m ö h eller en stjärnrestaurang. Vi har listat våra sju favoriträtter som du måste testa när du är i Österrike.