Topplista: Alpernas bästa skidorter

Det är i Alperna du hittar några av världens absolut främsta skidorter. Faktum är att du hittar så pass många magiska skidbackar, uteserveringar och restauranger att det kan vara svårt att välja den rätta orten för just dig. Detta problem vill vi på Alpresor få bukt med, och har därför sammanställt en lista med Alpernas 5 främsta skidorter. 

 

1. Bad Gastein

Fantastisk skidåkning, långa pister och moderna hotell. Bad Gastein är svenskarnas absoluta favoritort i Alperna, och av god anledning. Med ett liftsystem som sträcker sig 1 100–2 700 meter över havet och över fem skidområden, erbjuder Bad Gastein inte bara utmanande skidåkning utan även fina skidområden för barnfamiljer. Både de som gillar att åka skidor och snowboard hittar garanterat sin drömpist i något av de fem skidområdena i Gasteinerdalen. I och med att Bad Gastein ligger på en optimal höjd och med ett omfattande snökanonsystem är orten snösäker från slutet av november till slutet av april.

Bad Gastein är även känt för sitt legendariska nöjesliv. Här finns ett stort utbud av barer, restauranger och nattklubbar – även kallat ”The Nightlife District”. På Silver Bullet Bar med två plan med 14 m i takhöjd kan du välja bland 3 barer, skummande öl och goda menyer i amerikansk westernmiljö. För den som vill ha en lite lugnare afterski rekommenderar vi uteserveringen på Orania Stüberl eller Jagdstube på Hotel Salzburger Hof. Läs mer om Bad Gastein här>>

2. Cervinia:

Det är svårt att prata om italienska skidorter utan att nämna världsberömda Cervinia. Denna ort är även känd som Italiens högst belägna by och är välkänd för sina breda långa breda pister. Här erbjuds fantastisk skidåkning för både nybörjare som proffs. Cervinia är mycket snösäkert och här finns långa och breda familjepister vid de höga bergen Matterhorn och Monte Rosa. Skidåkningen sträcker sig upp till hela 3 883 m.ö.h. och merparten av backarna ligger på de soliga sydsluttningarna. Räkna därför med mycket sol och häng på uteserveringar.

Nyligen listade CNN världens 100 bästa pister och då lyckades pisten La Ventina (nr 7) ta sig in på en meriterande tredjeplats. Den löper från Plateau Rosa på 3 480 höjd hela vägen ned till gondolliftens dalstation. Cervinia är en relativt liten ort med gångavstånd till nästan allt, men det finns även skidbussar som smidigt tar dig genom byn. Strosa längs de mysiga gågatorna och upplev äkta, italienska delikatesser på någon av Cervinias många trevliga restauranger och caféer.

Läs mer om Cervinia här>>>

3. St Anton

St Anton är en legendarisk skidort som 2001 stod värd för VM i utförsåkning. Här åkte byprästen skidor redan 1895 och några år senare startades världens första skidskola här. Idag är St Anton en av Alpernas mest snösäkra skidorter och de hög-klassiga skidanläggningarna har gett orten ett medlemskap i sällskapet ”Best of the Alps”. Här har du tillgång till 300 kilometer pist och 97 liftar fördelade på tre system med högsta åkhöjd på 2 650 meter över havet. Största fallhöjd är på 1 507 meter och längsta pisten är drygt 10 kilometer lång. Det finns alltså en del av orten som passar alla. Det finns också gott om lättåtkomliga offpistområden, många med väldigt stora ytor. 

I den trevliga byn trängs traditionella och toppmoderna hus och atmosfären har en internationell prägel. Afterskin och nattlivet tillhör ett av Österrikes bästa. Här hittar du en av Alpernas mest ikoniska restauranger i Ulmer Hütte, spanska tapas på Bodega Bar och byns bästa köttbit på Steakhouse. Läs mer om St Anton här>>

4. Val Gardena:

Val Gardena är en charmig alpby belägen mitt i bergskedjan Dolomiterna. Orten är en del av skidsystemet Dolomiti Superski - världens största skidområde med 1220 km pist och 450 liftar.  Här trivs både gourmanden och soldyrkaren som vill njuta av långa pister, fantastiska bergskulisser, god italiensk mat och över 300 soldagar. Dolomiterna bjuder på något alldeles unikt med sina dramtastiska bergskulisser.  Bergskedjan är så vacker att den numera står med på UNESCO:s världsarvslista.

Här finns ett stort utbud av mysiga restauranger och caféer med det bästa från både det österrikiska och italienska köket. Detsamma gäller afterskin: välj mellan pjäxdans på borden till tyrolermusik eller avslappnat häng på en av alla vinbarer.

Läs mer om Val Gardena här>>>

5. Saalbach

Saalbach räknas som en av Alpernas bästa skidorter med en mysig bilfri huvudgata och kallas ibland för "Europas Aspen". Breda pister som följer fallinjen gör skidåkningen i Saalbach till en angenäm upplevelse. Den lilla byn ligger på 1003 meters höjd omgiven av ett sagolikt bergslandskap och bergen runt byn erbjuder härligt varierad skidåkning. Med de sammankopplade systemen blir rundturerna här lätt dagslånga och i Saalbach finns det många möjligheter för riktigt bra och varierad skidåkning. I December 2019 sammankopplades Saalbach och Zell am See via en lift. Liften går från Viehofen som ligger i början av Skicircus och tar dig smidigt upp till Zell am See´s husberg Schmittenhöhe. 270 kilometer pister i alla kulörer, 70 moderna liftar, funpark, halfpipes och kvällsskidåkning. Komplett är ordet! Nittio procent av alla nedfarter har kanoner så snösäkerheten är också mycket hög.

På Saalbachs mysiga huvvudgata har du totalt runt hundra trevliga matställen att välja på, med allt från små österrikiska gasthaus till exklusiva internationella restauranger. Läs mer om Saalbach här>>

Upptäck några av våra andra inlägg här:

Topplista: Alpernas 5 bästa afterski!

Vi har dammsugit varje alptopp, snokat runt i varenda liten pittoresk by och frågat ut våra mest erfarna guider. Här är äntligen resultatet – vår egen afterski-topplista!

 

Packlista inför skidresan

 Visst är det trist att börja skidsemestern med att köpa utrustning man glömt packa ned? Men misströsta inte, vi har sammanställt en packlista åt dig att utgå ifrån...

7 österrikiska maträtter du inte får missa!

De österrikiska köket står för en varierad matkultur där många rätter har tydliga influenser från landets grannländer. Gemensamt för all mat är att den är otroligt vällagad och serveras i generösa portioner, oavsett om du besöker en liten bergshytta 2000 m ö h eller en stjärnrestaurang. Vi har listat våra sju favoriträtter som du måste testa när du är i Österrike.