Reseledarutbildning i Alperna

Utbilda dig till reseledare i sommar!

Spendera sommaren omgiven av alptoppar, samtidigt som du skapar vänner och minnen för livet. Reseledaryrket är fyllt av spännande stunder och arbetsuppgifter som ger dig värdefulla erfarenheter och fina meriter inför framtiden. 

Att arbeta som reseledare på sommaren är en otrolig upplevelse. Du vandrar med olika grupper varje dag och får fantastiska naturupplevelser. Som reseledare följer du även med på olika dagsutflykter till platser såsom Grossglockner, Venedig, och Salzburg, och på kvällarna arrangerar du roliga aktiviteter i byn. Vi på STS Alpresor är stolta över våra reseledare och vår utbildning ger dig bästa möjliga förutsättningar att lyckas i branchen.

Låter det spännande? Då ska du söka till sommarens reseledarutbildning i Bad Gastein, Österrike. Sista ansökningsdag 30 april!

Sommarens Reseledarutbildning arrangeras 25 maj –1 juni 2024.

Information om utbildningen

STS Alpresors reseledarutbildning är anpassad till att skapa god inblick och förståelse för reseledaryrket och kunskap om de krav och förväntningar som ställs på alla medarbetare inom resebranschen. Vi arbetar med kundfokusering och bearbetar servicebegreppet in i minsta detalj.

Som reseledare är du STS Alpresors ansikte utåt och för många gäster är du den enda de möter från oss under sin semester. Den ena dagen är aldrig den andra lik och det krävs ett stort ansvar av dig som reseledare att kunna lösa komplexa problem som kan dyka upp på destinationen.

Utbildningens upplägg och innehåll

Utbildningen pågår under 8 dagar och förutsätter ett mycket aktivt deltagande. Du kommer under veckan att få prova på de flesta av reseledarens arbetsuppgifter, såsom transfer, bussguidning, välkomstmöten, vandring, utflykter och mycket mer. Detta ger dig en bra inblick i vad rollen som reseledare innebär. 

Dessa praktiska moment varvas med teoretisk undervisning i ett högt och lärorikt tempo. Utbildningen är upplagd efter en ”Learning by doing” struktur, vilket innebär många praktiska moment utan tid att läsa på i förväg. Detta för att stimulera en reseledares verkliga utmaningar i så stor utsträckning som möjligt. Utbildningen är intensiv och blandar grupp­arbeten med olika möjligheter för dig att prestera på individuell nivå. 

Alla våra utbildningsledare är erfarna reseledare som under veckan kommer att undervisa och ha enskilda samtal för att följa upp förväntningar och mål.

 Allt detta går vi igenom under utbildningen:

 • Reseledarrollen
 • Resebranchen
 • Gästbemötande
 • Presentationsteknik
 • Transferteknik
 • Försäljning
 • Problemlösning
 • Krishantering

Rekrytering och ansökan

Alla våra reseledare som jobbar i Alperna under både sommar och vinter har gått STS Alpresor reseledarutbildning. Hur många reseledare vi anställer baseras på hur många gäster som reser med oss under säsongen. Alla som genomför vår reseledarutbildning får ett certifikat, vilket har visat sig vara ett värdefullt dokument för framtida jobbansökningar.

För att ansöka till vår reseledarutbildning ser vi att du är mellan 19-35 år, har gymnasiekompetens, talar och skriver svenska flytande, talar engelska obehindrat samt att du har tidigare arbestlivserfarenhet. Vi ser även att du har möjlighet att arbeta under kommande säsong. Du skickar in din ansökan genom att fylla i ett formulär där du får svara på en rad frågor om dig själv och dina tidigare erfarenheter. 

Vi vill att du som söker uppfyller följande:

 • Ålder: 19-35 år
 • Gymnasiekompetens
 • Svenska flytande i tal och skrift
 • Engelska obehindrat
 • Tidigare arbetslivserfarenhet
 • Möjlighet till att arbeta kommande säsong

Det är meriterande om du har:

 • Erfarenhet från resebranschen
 • Övriga språkkunskaper och körkort
 • Längre utlandsvistelse sedan tidigare

Vanliga frågor och svar

Nedan finner du vanliga frågor och svar inför sommarens reseledarutbildning. Hittar du inte svaret på din fråga här är du välkommen att kontakta oss genom att mejla till reseledarkurs@alpresor.se.

Om jag har sökt tidigare och blivit antagen behöver jag göra en ny ansökan till sommarens reseledarutbildning?

Ja, det behöver du. Även om du tidigare har blivit antagen så behöver du göra en ny ansökan för att kunna bli antagen till årets utbildning. 

Om jag gått sommarens reseledarutbildning, kan jag då jobba även under vintern?

Ja, det kan du! Har du gått sommarens reseledarutbildning kan du även jobba under vintern. Den enda skillnaden är att vi under vintern åker skidor med våra gäster istället för att vandra.

Hur genomför jag slutbetalningen och vad händer sedan?

Slutbetalningen förfaller 41 dagar före avresa. Förfallodatum och summa att betala hittar du på sidan två på ditt antagningsbesked. Kom ihåg att ange OCR / referensnummer vid betalning.

På avresedagen tar du dig till flygplatsen på egen hand enligt flygets avgångstid på biljetten. Du kommer att träffa alla andra deltagarna samt dina utbildningsledare på flygplatsen när du landat och där börjar äventyret!

Hur många får jobb efter genomförd utbildning?

Vi har ingen jobbgaranti på våra utbildningar. Beroende på hur vårt personalbehov ser ut rekryterar vi de antal reseledare som vi är i behov av inför säsongen. Intyget på genomförd utbildning är giltigt i fem år och kan användas för att söka jobb under kommande sommar- och vintersäsonger. Efter avslutad utbildning har du även goda chanser att få jobb hos andra researrangörer.

Om jag får jobb som reseledare, hur fungerar det med boende på arbetsorten?

STS Alpresor står för guideboende på destinationen. Mer information om detta får du i samband med en eventuell anställning.

Vad är lönen som reseledare?

Vi har en lönestruktur som är framtagen i enlighet med EU-direktiv och lokala lagar och regler. Anställda som arbetar flera säsonger tilldelas ett säsongstillägg på grundlönen. 

Om man erbjuds ett jobb, hur ser säsongen ut?

Årets sommarsäsong sträcker sig från slutet av maj till september. Som ny reseledare bör du kunna jobba minst 4 veckor. Vart och när under säsongen du börjar arbeta styrs av behov och egen önskan.

Är detta du? - då passar du som reseledare!

 • Lätt att samarbeta med andra
 • Är lyhörd för andra människors behov
 • Bjuder på dig själv och är social
 • Kan hantera stressiga situationer på ett lugnt sätt
 • Älskar att leverera högklassig service
 • Är lojal mot gäster, partners och kollegor

Möt några av våra reseledare

Joel Nylander

- Att arbeta sommarsäsong som reseledare är definitivt det roligaste jag gjort. Naturen, kollegorna, maten och allt där emellan gör det till de bästa jobbet i världen.

 

Emilia Johnsson

- Att jobba som reseledare i Alperna är helt underbart. Man lär sig otroligt mycket och skapar erfarenheter för livet.  Att dessutom få ha Alperna som kontor och att jobba tillsammans med fantastiska kollegor gör det bara bättre.

 

Kristina Carlson

Jag tycker det är otroligt kul att vara reseledare då man utvecklas som person både genom att varje dag träffa nya människor och ständigt ställas inför nya utmaningar. Att få göra bergen till mitt hem tillsammans med mina kollegor är ett minne jag kommer ta med mig resten av livet!