Julafton i Bad Gastein

Publicerat: 2023-09-14

Hannas magiska julafton i Bad Gastein

Förra året spenderade vår gäst Hanna julen med familjen i Bad Gastein, och de hade en helt magisk vecka. Genom text och bild får vi följa med på familjens mysiga julafton, med allt från julfrukost till skidåkning och paketutdelning med tomten.

God morgon, vi vaknar upp till en fantastiskt vacker morgon, med solen som börjar går upp över bergstopparna. Julstämningen infinner sig direkt när man blickar ut över det snötäckta alplandskapet som påminner om en av Disneys julsagor. Barnen går och klämmer på klapparna vi försökt packa ner i smyg, och det ligger en speciell känsla av förväntan och pirr i luften som det bara gör en tidig julaftonsmorgon.

Efter en frukost bestående av våfflor, nybakt bröd, äggröra och färsk frukt, spänner vi på oss pjäxorna och ger oss ut i backen. Att åka skidor på självaste julafton känns annorlunda och nästan exotiskt. Medan man vet att de flesta stressar med julstök och förberedelser, njuter vi av orörda pister och perfekt kall snö.

Efter ett par timmars skidåkning väntar jullunch. Vi äter på mysiga Orania Stüberl vars meny bjuder på österrikiska klassiker såsom Wienerschnitzel, Gulasch och Kaischersmarren. Jag slår till på den sistnämna, det är ju ändå julafton!

Efter lunchen är det dags att fixa sig för kvällen, lagom möra i benen efter ett par timmar på skidorna. Utanför fönstren börjar det skymma och vid hotellet är brasorna tända och granarna pyntade. Fler och fler börjar ansluta och det bjuds på rykande varm glögg ute i kylan.

Vi slår oss ner i den pampiga Ritz-baren som är vackert dekorerad med julgranar, tomtar och levande ljus. I bakgrunden spelas julmusik, alla är finklädda och förväntansfulla. Barnen är laddade och börjar bli lite otåliga, om en stund kommer nämligen tomten. Medan barnen leker dricker de vuxna en espressomartini i väntan på tomten. Ritz-barens drinkmeny har allt man kan tänka sig, men espressomartinin blev favoriten.

Ho ho ho, äntligen är tomten här och det är dags för julklappsutdelning! Alla barnen får julklappar och lyckan är total.

Efter paketutdelning och dans runt granen är det dags att hugga in på julbordet, där det finns allt och lite till. Svenska klassiker som sill, Jansson och julskinka står vackert uppdukat och det smakar precis som hemma, fast bättre. Dessertbordet är något alldeles extra med hemmagjord kola, mandelmusslor och den godaste knäcken jag har ätit.

Vi avslutar en underbar julafton framför brasan med Karl-Bertil Jonssons julafton i bakgrunden. Jag känner lugnet i hela kroppen, det här gör vi om!

Vill du precis som Hanna fira julafton i Bad Gastein? Läs mer om våra julresor och boka här »