Vandring i Val Gardena

Vandra i de vackra Dolomiterna

Val Gardena (1563 möh) ligger på Alpernas solsida i italienska Sydtyrolen, mitt i Dolomiterna (världsarv) som kanske är mest känt för sina dramatiska och vackra bergsmassiv – ett eldorado för alla naturälskare.

Sydtyrolen beskrivs ofta som ”den andra sidan av Italien”. Med sin dramatiska historia och blandning av det österrikiska och italienska har denna region en mycket speciell kultur. I den vackra dalgången Val Gardena (6 500 invånare) finner du ett stort kulturutbud. Här hittar du också trevliga uteterrasser där man gärna njuter en iskall apertivo efter vandringen.

Underbar mat och goda viner i Dolomiterna

Även på tallriken hittar man en kombination av Österrike och Italien och det är inte ovanligt att här bli serverad både Gulaschsuppe och Antipasti. Sydtyrolska viner är kända långt utanför den egna regionen och druvsorterna Gewürztraminer och Lagrein har sitt ursprung här.

Läs: Guidens 3 bästa tips i Val Gardena >>

Våra vandringar i Val Gardena

Alpin vandring

Våra populära alpina vandringar sker på olika höjd och vi använder oss ibland av liftar för att komma upp och ned. Vi undviker alltför branta partier och långa nedstigningar till fots. Vi har delat in vandringen i 2 olika svårighetsgrader och tempo; Blå och Röd. På så sätt får alla möjlighet att delta i den gruppen som passar en själv bäst. Alpin vandring kräver att man har en god allmänkondition.

Sträcka: 10-15 km varje dag
Höjdskillnad: 500-800 höjdmeter varje dag

Alpin vandring plus

Alpin vandring plus är ett något mer avancerad än den vanliga alpina vandringen. Vandringarna, som går upp till högre höjder i ett imponerande natursceneri, är i svårighetsgrad något svårare än Alpin vandring och kräver god fysisk kondition och framför allt uthållighet, då vi till fots emellanåt vandrar upp- och nedför berget med höjdskillnader på upp till 1 000 meter. Under veckan äter vi lunch på hyttor i bergen (ingår i priset). I övrigt är det viktigt att vara svindelfri då vi vandrar i lite mer utsatt miljö där det kan vara en påverkande faktor.

Sträcka: 8-14 km varje dag
Höjdskillnad: 600-1000 höjdmeter varje dag

Hotell i Val Gardena